BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

40 мъже от Смолян се прегледаха безплатно за рак на простатата

На 8 април четиридесет мъже бяха прегледани безплатно от уролога д-р Васил Иванов в РЗИ – Смолян. Инициативата за профилактика на рака на простатата се организира от здравната инспекция по повод 7 април, Деня на здравето, и беше обявена от д-р Иванов в памет на д-р Здравко Кабадозов, специалист по урология, родом от Смолян. Прегледите включиха ехографско изследване и на бъбреците и пикочния мехур. Те предизвикаха силен положителен отзвук сред пациентите от професионализма, достъпността ивсеотдайното отношение на младия лекар, практикуващ в гр. Пловдив.

Резултатите от изследванията показват, че 25% от прегледаните са с доброкачествено увеличение на простата и при тях е назначено медикаментозно лечение. Двама са насочени за допълнителна образна диагностика и уточняване.

Информираме, че в България при мъжете над 50 годишна възраст профилактичният преглед включва и кръвно изследване за туморен маркер за рак на простатата, на всеки две години. Скрининговите изследвания за различни видове злокачествени заболявания са изключително важни, защото увеличават значително шансовете за ранно откриване на проблема – тогава, когато все още няма явни признаци, но е най-вероятно лечението да бъде успешно.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!