BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

25 диви прасета с африканска чума от началото на годината

В Смолянска област от началото на 2022 година има 25 положителни проби за африканска чума при диви свине, съобщи директорът Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков по време на заседание на постоянната епизоотична комисия. Най-много положителни проби – 6, са констатирани в района на ДГС – Смолян. В стопанствата в Златоград, Славейно и Михалково са по 4, в Смилян – 3, Хвойна – 2, а в Борино и Широка лъка по 1.

В Смолянска област не са открити болни прасета в регистрираните 59 лични стопанства. „Дивите свине обаче са резервоар на заболяването и представляват опасност от заразяване на домашните”, каза д-р Бозуков.

Членовете на комисията взеха решение да се осигурят условия всички стопанства за отглеждане на свине да бъдат регистрирани в информационната система ВетИс, като същевременно да отговарят на правилата за био-сигурност. „Това означава, че след регистрацията ще подлежат на контрол от ветеринарните органи”, обясни д-р Маргаритов от областната дирекция. Също така е необходимо да се осигури разширен надзор върху здравния статус на всички свине и прасета, които се отглеждат в стопанствата за лични нужди. Необходим е и редовен контрол за  недопускане на нерегламентирани практики по отношение на транспортирането и търговията на животни.

Първите случаи на африканска чума в България бяха констатирани през лятото на 2018 г., като пандемията по свинете продължи и през следващата година.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!