BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Златоград чества традиционните Делюви празници цяла седмица, кулминацията е следващият уикенд

От 14 септември в Златоград започнаха проявите по повод традиционните Делюви празници. На 14 и 15 септември се провежда Международен баскетболен турнир за купа „Дельо Войвода“ във физкултурния салон на ОУ „Васил Левски“ в града.
На 16 септември е честването на 100 години от рождението на Станислав Сивриев. Предвидено е откриване на улица на неговото име в стария град. Програмата включва още поднасяне на венци пред барелефа на Станислав Сивриев, литературно четене и връчване на национална литературна награда на негово име в „Сивриева къща“.
На 18 септември 2024 г. /сряда/ ще има театрална постановка „Тайната вечеря на Дякона Левски“ – по повод 90 години от рождението на Вели Чаушев. Спектакълът ще се играе от 18,30 часа в ОНЧ „Просвета – 1908“.
На 19 септември е предвидена среща-дискусия, по повод 90 години от рождението на Вели Чаушев под мотото „Ако утре светът стане по-добър, да знаете, че доброто е тръгнало от Златоград“. Срещата ще се състои от 16 часа в зала „Вели Чаушев“ в ОНЧ „Просвета – 1908“.
На 20 септември ще е награждаването на участниците от ученически художествен конкурс „Делю Войвода – Стражът на Родопите“ и прожекция на филма „Делю и вечносттта“.
Кулминацията на празниците ще е на 21 септември с традиционната възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години“ по калдаръмените улички на Етнографския ареален комплекс. В народното веселие ще се включат Гайдарски състав „101 каба гайди“, Гайдарски състав „Дельо хайдутин“, Росица Пейчева, Володя Стоянов, Оркестър „Родопско настроение“, самодейни фолклорни певчески и танцови групи.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!