BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Викат в парламента на изслушване областния управител и шефа на МВР – Смолян заради кмета на Доспат

Множество данни и факти за корупционни практики и системна злоупотреба с власт от кмета на община Доспат Елин Радев изнесоха по време на първото изслушване граждани пред временната парламентарна комисия в петък. Народното събрание създаде комисията миналата седмица след граждански протест пред парламента.

В Доспат свобода няма, затова сме тук. Или си с кмета, или имаш проблеми. В Доспат законът се използва срещу хората и избирателно, каза Александър Василев.

Общината харчи над 60% от средствата си за облагородяване на имоти, където кметът или фирмите му имат бизнес интереси, посочи Владимир Делиев от ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’’ . Той предостави на депутатите сигнал до Комисията за противодействие на корупцията, свързан с фирмата „Титан строй Д“, с която Община Доспат има сключени договори за обществени поръчки за доставка на бетон и циментови смеси. Дружеството е било създадено от Денислав Пържанов – племенник на кмета Елин Радев. То е доставяло бетон на Общината, като го е купувало от фирмата на съпругата на Радев Аида Радева „Сева 3“. И е наемала превоз от фирма „Вева груп“, също собственост на съпругата на кмета.

Пред комисията бе представен и запис, на който мъж с гласа на кмета Елин Радев казва на друг (обявен като служител на горското стопанство в града): „Трябва да ми дръпнеш едни 50-60 гласа. Знаеш, че който е на държавната машина, ги ползва тия служби за избори. Ти си младо момче, трябва да се развиваш. Така е в България. Не че е правилно. Тук всички горски минаха един по един. Миналия път теб те оставихме, не те закачихме. А бяхме готови да те опраскаме. Да ти го кажа с две думи. Направо бях решил да те махна от работа. Трябва да изготвя списъче с тези 50-60 души.“

„Скандален запис. Това е разговор между кмет и държавен служител. Той дори не му е подчинен. Г-н кметът много добре разбира, освен че не е правилно, не е и законно. Кмет уволнява държавна администрация! Това е показно за това колко широко се е разперил октоподът, наречен ГЕРБ-ДПС. От записа разбираме още, че под заплаха са и работещи в училището, детската градина.“ – каза депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

Законен ли е записът, дали не е монтаж, кой е държавният служител, кой е направил този запис, има ли подаден сигнал до съответните органи, попита депутатът от ГЕРБ-СДС Красимир Събев.

„Затова избираме кметовете – да помагат, а не да вредят.“ – заяви общинският съветник от Доспат Недялка Дойкова и разказа как Елин Радев е използвал контролни органи да мачка бизнеса й.

Учителката Фатма Аликан, живееща в община Павел баня, но чиято майка е от Доспат, разказа как кметът Елин Радев е заграбил нейни наследствени имоти. Радев й се обадил по телефона и й предложил да купи земя на цена, няколко пъти по-ниска от тази на балатум. След като тя отказала, започнал да й праща заповеди за отчуждаване на част от наследствените й земи. Аликан почнала кореспонденция с общинската служба по земеделие. И когато отишла да си види наследените земи, установила, че два от имотите й са вече застроени. На брега на язовир „Доспат“, включително и върху нейните имоти, е бил построен комплекса „Оазис“ от семейството на кмета. А третият й имот, на брега на язовира срещу комплекс „Оазис“, се оказал собственост на друг човек. „Питам се защо аз 43 години съм възпитавала стотици ученици, а сега съм пред следния казус: „Аз и моите братя и сестри сме измамени. От кмета на община Доспат и неговата жена.“ – каза Фатма Аликан.

В комисията бяха изслушани и шефът на РДНСК – Смолян Христо Христов, началникът на отдел „Общинска собственост и устройство на територията“ в Община Доспат Николай Велинов, кметът на село Любча Веселин Минов и главният специалист „ТСУ и кадастър“ в Община Доспат Владо Танев. От ПП-ДБ попитаха Христов дали някога е проверявал имот на кмета на община Доспат. Той посочи, че не може да отговори, защото няма информация и допълни, че ще провери и ще изпрати данни към комисията.

„Много неща бяха казани, имаше и подплатени с документи, и такива, които не бяха доказани. Надявам се, че тази комисия ще излезе с много конкретна позиция и тя ще бъде максимално обективна. По никакъв начин ние не толерираме грубо отношение от който и да е наш представител. Това мога да го гарантирам. Ако действително се докажат някакви много тежки злоупотреби, ще се вземе отношение. Но след като бъдат доказани. Призовавам ви към търпение и да продължим да работим същия конструктивен дух.“ – каза депутатът от ГЕРБ-СДС Младен Шишков.

„С днешното заседание показваме на много общини, където има феодализация, че това не може да продължава. И политическите партии трябва да се откажат от тези представители, които си позволяват да правят държава в държавата“ – заяви Венеция Ангова от ПП-ДБ.

„Изнесената информация на заседанието на комисията показва един модел, който се е разраснал, и съм сигурен, че това не е единствената такава община. Далеч съм от мисълта, че тези хора са дошли тук, за да очернят един кмет и една личност. Аз съм сигурен, че те са дошли от зор. И след като са видели, че нито една от институциите не им помага, нищо не се случва, те се обърнаха към върховната институция Народно събрание. Ние сме призовани да откликнем, защото, ако ние не откликнем, това ще замине, ще победи един човек, който не заслужава. И ще се окаже, че справедливостта не може да възтържествува. Затова се надявам всеки от нас да поеме своята отговорност, да разбере, че ние сме длъжни да излезе истината.“ – каза председателят на комисията Александър Вълчев от ИТН.

На следващото заседание освен кмета на Доспат Елин Радев, ще бъдат изслушани, по предложение на Красимир Събев, областният управител на Смолян Захари Сираков и шефът на областната дирекция на МВР – Смолян, старши комисар Цветан Цанков.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!