BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Близо една пета от храната по света се изхвърля

Около 17 процента от цялата храна за консумация от човека са били изхвърлени през 2019 година, според доклад на ООН, публикуван в четвъртък и цитиран от ДПА.

Частни домове, ресторанти, магазини и доставчици са изхвърлили 931 милиона тона храни, сочат данните на Програмата на ООН за околната среда (UNEP – ЮНЕП).

Количеството се равнява на около 23 милиона натоварени догоре камиона, наредени седем пъти около планетата.

Експертите са обобщили информация за хранителните отпадъци в 54 страни по света, включително все още годни за консумация храни и негодни за консумация отпадъци като кости, костилки и черупки.

В почти всички тези страни огромни количества храна се озовават в кошчето, независимо колко богата или бедна е нацията.

Най-голям дял имат частните домакинства – там се изхвърлят 11 процента от храната. На ресторантите и други доставчици на храни се падат 5 процента, а на магазините – 2 процента.

В същото време през 2019 година близо 700 милиона души не са имали достатъчно храна, се отбелязва в доклада.

Ръководителката на UNEP Ингер Андерсен заяви, че намаляването на хранителните отпадъци ще понижи парниковите газове и ще забави унищожаването на природата чрез промени в земеползването, като същевременно ще ограничи и замърсяването. Това би означавало повече налична храна, а следователно и по-малко глад в света, както и пестене на пари, добави тя.

Андерсен призова правителствата, бизнеса и хората да дадат своя принос за намаляване на отпадъците. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!