BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Широка лъка с акция за спасяване на римския мост до църквата

В Широка лъка стартира кампания за събиране на средства за спасяване на емблематичния римски мост по пътя за църквата „Успение на Пресвета Богородица“, съобщиха от кметството в селото.

При продължителните проливни дъждове през декември 2021 г. и обявеното бедствено положение, река Широколъшка преля и бяха нанесени сериозни щети в района на селото. Това доведе до частично разрушаване на основите на моста към църквата „Успение на Пресвета Богородица“, и на подпорните стени, укрепващи коритото на реката и устоите на моста. Има риск от пропадане на каменния зид, ограждащ църквата и на моста, който води до нея.

От кметството в Широка лъка, църковното настоятелство при храм „Успение на Пресвета Богородица” и НЧ „Екзарх Стефан – 1872” се обръщат с молба за подкрепа при извършване на възстановителните работи по подпорните стени, основи на моста и почистване на шахти около църквата. Оттам призовават всеки, който има желание и възможност, да се включи, като за ремонта ще са необходими както работна ръка – доброволци за общата работа, така и финансови средства за осигуряване на материали, транспорт, специализирана техника и майстори.

При събиране на повече средства от необходимите, те ще бъдат дарени на църквата за текущи ремонти. След приключване на ремонта, ще се изготви отчет за извършените дейности и разходи, който ще бъде публикуван публично.

Планира се възстановителните работи да започнат около 15 юли и да завършат до 15 август, така че да се осигури спокойно протичане на празника на селото.

Предвижда се да бъде изградена подпорна стена от бента до устоя на моста, да се запълнят дупките по каменните зидове, ограждащи църквата и срещу нея, изчистване на дренажните тунели, ограждащи храма.

Средствата се събират по банкова сметка:

„Интернешънъл Асет Банк“ АД
IBAN: BG81 IABG 7491 4000 2000 01

И на място в кметството при Гергана Терзийска, тел. 0879 500 646.

Нели Гергьовска

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!