BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Турско село без нито един случай на COVID-19 досега спазва стриктни мерки срещу инфекцията

Нито един случай на коронавирус не е бил регистриран досега от началото на пандемията в турското село Гьокпънар в окръг Амасия, Северна Турция, предаде турската частна телевизия НТВ.

Гьокпънар, или както напоследък го наричат „синьото село“ заради ниската степен на риск от COVID-19 според категоризацията в Турция, има население от 50 души и общо 32 домакинства.

87 на сто от жителите на селото са ваксинирани и всички спазват правилата за носене на маски, съблюдаване на дистанция и поддържане на висока хигиена.

Местният кмет Метин Шахин е разпоредил завръщащите се от пътувания в Истанбул жители да спазват карантина в домовете си за 10-14 дни и да не се срещат с никого в селото. Всяка неделя се измерва температурата на жителите на Гьокпънар.

Всички тези мерки са спомогнали за предотвратяването на навлизането на вируса в селото, обяснява кметът.

За разлика от Гьокпънар в околните села е имало случаи на COVID-19, включително починали хора, но местните дори не са отишли на погребенията им, казва още кметът Шахин.

„В момента в селото ни само един човек не е ваксиниран, но и той предстои да си постави ваксина, когато отиде в близкия град Ташова“, посочи той. „Искаме всички да бъдат ваксинирани“, подчерта кметът. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!