BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Три дни до премиерата на Доза щастие в HBO у нас и в още 6 страни

Остават само три дни до премиерата на „Доза щастие“, когато българският филм ще бъде достъпен за гледане у нас и в още шест държави от региона. Мисията, каузата и личната история зад сюжета ще стигнат до много хора през онлайн стрийминга и така филмът ще продължи да живее и да бъде съпреживяван. HBO Европа закупи права за излъчването му за седем държави, включително България, а паралелната премиера за всички територии е на 17 май в HBO GO и от 21:00 часа по HBO.

Заглавието у нас влиза в специалната HBO селекция със съвременни български филми, която цели да даде достъп до родно кино от последните десетилетия не само на нашата, но и на чуждестранна публика. Тя е израз на желанието на HBO България за популяризирането и подкрепа на киноиндустрията. Подбора в селекцията Предложения от България няма амбицията да оценява, а да представи съвременния българскипоглед. В нея вече има 24 игрални и документални заглавия, като до есента предстоят да бъдат добавени още няколко.

Валентина Каролева, която пресъздава във филма образа на собствената си майка Весела Тотева, споделя: „Доза щастие“за мен е сбъдната мечта, филм който ме научи, промени и извая като човек, актьор и дъщеря. Това не е просто филм, това е истинска история, която те завежда до дълбини, за които не си си представял, че съществуват. Преди, по време и след създаването му имаше едно магично усещането, сякаш някой много искаше той да се случи… За мен това не е просто проект, за мен той се превърна в кауза, беше каузата на мама, сега вече е моя! Вярвам, че всеки един от нас има мисия на тази земя и за мен, както и за много хора от екипа на „Доза щастие“, този филм се превърна в нашата мисия.“

Благодарение на широкия отзвук за филма, едва ли има някой у нас, който не е запознат с това, че „Доза Щастие“ преразказва реални събития от 90-те години в България и запознавазрителите с една емоционална и лична история отблизо. Търсейки щастието, Весела и нейната дъщеря случайно попадат в порочен кръг, от който измъкването се оказва почти невъзможно. Филмът е адаптация на сценариста и режисьор Яна Титова по книгата „Падение и спасение“ от 2016 на Весела Тотева, а в главната роля се превъплъщава нейната дъщеря – Валентина Каролева.

„Доза щастие“ вече достигна до многобройна българска публика и получи одобрението й, с почти 100 000 зрители по време на прожекциите си в кината в страната. Филмът се задържа на екран цели 12 седмици, на фона на средното добро представяне на българско заглавие до 6 седмици. „Доза щастие“ отбеляза и рекорд като най-търсеното филмово заглавие в Google на територията на България, като остави зад себе си американски блокбастъри от миналата година. Не на последно място, той е един от двата български филма, включени в European Film Market на ключовия европейски фестивал Берлинале. Всичко това го нарежда сред най-успешните български продукции за последното десетилетие у нас, а сега му предстои да видим как ще бъде възприет и от чужда публика.

Продуценти на „Доза Щастие“ са Александър Алексиев и Николай Стоичков с компанията им NO BLINK Studio в копродукция с bTV Studios, b2y, BrodFIlm, DreamTeam и REASON8. Пред камерата на оператора Мартин Балкански в роли във филма застават Валентина Каролева, Димитър Николов, Ирмена Чичикова, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Александър Алексиев, Силвия Лулчева, Лидия Инджова, Ая Алексиева, Васил Бинев, Цветан Алексиев, както и Стефан Вълдобрев, Илка Зафирова и Филип Аврамов и Стоян Дойчев.

Наличните заглавия в селекцията на HBO могат да се видят в „Предложения от България“, като могат да се гледат легално онлайн на стрийминг по всяко време.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!