BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стотици хиляди фалшиви дрехи, обувки и парфюми бяха унищожени под митнически контрол

Близо 840 000 артикула, по-голяма част от тях дрехи и парфюми с логата на над 20 световноизвестни бранда, бяха унищожени в Свиленград от началото на годината до момента. Процедурите са проведени под контрола на Териториалните дирекции Митница Бургас и Митница Пловдив. Стоките, имитации на световноизвестни марки са задържани при митнически проверки на МП Капитан Андреево и са били предназначени за реализация, както на българския пазар, така и в другите страни членки на Европейския съюз

В периода 15 – 19.07.2024 г. се проведе поредната шеста процедура за тази година под контрола на ТД Миница Бургас. Чрез механично нарязване бяха унищожени 232 000 текстилни изделия, спортни обувки, чанти и колани, а чрез натрошаване – близо 40 000 парфюма.

Фалшификатите са задържани през 2023 г. и 2024 г. от митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево при опити да бъдат пренесени в нарушение на Европейски регламент № 608/2013. Част от стоките са задържани през месец март тази година, когато при проверки на три товарни автомобила и един автобус са задържани общо 116 529 артикула. При един от случаите в края на март на пункта пристига товарна композиция от влекач и полуремарке с чужда регистрация. Шофьорът – български гражданин, представил документи за превозваната стока – текстилни изделия от Турция за Полша.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В товарното помещение са открити 659 колета като в 164 от тях са установени 91 000 текстилни изделия, от които 75 000 чифта чорапи. В друг камион, отново пътуващ от Турция за Полша, са открити 6997 текстилни изделия и 705 чанти. Други 13 441 дрехи, по-голяма част от които панталони, рокли, дамски и мъжки тениски, както и 1199 чанти са превозвани от товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Турция за Босна и Херцеговина. 3187 парфюма са открити в личния багаж на пътник в автобус, който пътувал по редовната линия Истанбул – Букурещ.

За задържането са уведомени представители на правопритежателите на марките, които са установили, че стоките са фалшиви и следва да бъдат унищожени. Процедурите се извършват под митнически контрол, а правопритежателите поемат разходите по унищожаването.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!