BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Смолянчани затвориха пътя за Мадан заради разкопана по водния цикъл улица

Смолянчани затвориха главния път за Мадан в знак на протест срещу проекта за воден цикъл в Смолян. В 16,30 часа днес живеещи в квартал Устово – на ул. „Мургавец” и „Цар Симеон”,  блокираха за повече от час ул. „Васил Райдовски”.  Десетки автомобили, камиони и автобуси са оказаха в капан и бяха принудени да обръщат и да преминават през разбития път покрай заводите „Комуна” и „Фесто”.

Протестиращите вървяха по пешеходната пътека, като държаха плакати с надписи: „Искаме достъп до домовете си”, „Искаме нормални улици”, „И ние плащаме данъци, искаме нормални улици” и др.

Хората се заканиха, че това е само началото. Ще продължат да блокират движението докато не им бъде асфалтирана улицата.

„Благодарни сме на г-н Сираков (Николай Сираков – ръководител на водния проект – б.а.), който предишния път ни каза, че ако остане от някоя улица асфалт, щял да ни го препрати. Питаме го – къде отиде асфалтът от нашата улица. Направиха ни улицата на сокак. Имахме път, сториха ни пътека“, негодуваше Веселин Дилов.

В края на миналата седмица живеещите на ул. „Мургавец“ изразиха недоволството си от разкопаната и неасфалтирана вече девет месеца улица, като се заканиха, че ако до понеделник не започнат дейности по асфалтиране на разкопания им път, ще излязат на гражданско неподчинение.  Тогава ръководителят на водния проект Николай Сираков обясни на недоволстващите, че ул.“ Мургавец“ била пропусната в проекта за възстановяване на асфалта. „Подали сме документи в Управляващия орган от други улици, където има излишен асфалт, да го прехвърлим тук, за да асфалтираме. Очакваме техния отговор”, бяха думите на Сираков.

„Проблемите на квартала ни не са от днес или вчера. Ул. „Мургавец“ е капакът на всичко. Съседната – ул. „Цар Сиемон“, я разкопаха за подпорни стени преди 10 години. Събирахме подписка, ходихме в Общинския съвет, стигнахме до областния управител, обещаха да прекарат проекта по програмата за „Бедствия и аварии“ и нищо не стана. Ул. „Цар Калоян“ пък от 30 години е без асфалт, достъпът до домовете на хората е изключително затруднен. Нищо не се прави в квартала ни. И Община Смолян и „ВиК“ знаят, че ще има протест, но никой не взе отношение по въпроса. Защо в целия град се асфалтира, а ул. „Мургавец“ я разкопаха и оставиха“, посочи и Ради Кьордживанов.

„Надяваме се да не се видим пак и следващата седмица, защото нашите намерения не са до тук. Ако  не се вземат някакви мерки, продължаваме с протестните действия. Следващият път ще затворим възлово кръстовище. Надявахме се днес да има представител или на Общината, или от Областта и „ВиК“, който да ни даде някакъв конкретен отговор. Продължаваме, няма да се откажем. Надяваме се да има асфалт на нашата улица. Както си плащаме данъците, както сме отговорни граждани, очакваме и от ответната страна да има същата отговорност към нас”, каза Силвия Енчева.

Ул. „Мургавец” е разкопана през пролетта на т.г. , като част от втория цикъл на водния проект в Смолян. Фирма „Арт Строй“ е подменила канализационната мрежа. След това пристигнали работници на фирма „Крис МТ“, които започнали ново разкопаване за подмяна на водопроводната мрежа. И до днес улицата е покрита с чакъл, филц и ситен прах, а следа от асфалта и бетона, който хората сами са си поставили преди години – няма.

„На много места в Смолян протестират хората заради водния цикъл и неасфалтиране на улиците. Предполагам, че ще се организират нещата и ще направим един голям протест“, закани се Александър Димитров.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!