BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Смолянчанин постави на къщата си барелеф на Капитан Петко войвода

YouTube player

Анастас Марковски постави барелеф на Капитан Петко войвода на къщата си в деня, в който се е родил воеводата – 6 декември. Монументът е на фасадата на сградата на ул. „Капитан Петко войвода” – под главната улица в Смолян.

„Барелефът е на разстояние 56 метра от паметника на Христо Ботев. 56 са годините, които е живял Капитан Петко войвода, половината на тези години е живял Христо Ботев”, каза пред камерата на „Отзвук” Анастас Марковски. Идеята му е от 10 години, била му е мечта. Съседите му я приели възторжено и решили да съберат пари. Но времето минавало, а никой не подемал инициативата. „Реших, вместо да ходя да прося пари, да финансирам всичко. От това няма да стана по-беден. И започнах да действам. Оправих фасадата на къщата, сложих нова табела на улицата”, продължи да разказва 81-годишният смолянчанин, който е с корен от село Бостина.

„Не бих казал, че съм патриот. Думата патриотизъм толкова се е изтъркала през годините. Още Ботев го е казал: „Патриот е, душа дава за наука, за свобода, но не своята душа дава, а душата на народа”. Това, което направих, е една скромна цел – когато изчезна от този свят, да остане някаква следа от мен и да ме споминат“, споделя мъжът.

„Това е малко, което съм направил, Капитан Петко войвода заслужава повече. Той е велик. На първото ниво слагам Христо Ботев и Васил Левски, а след тях войводата. И не случайно казвам, че съм сложил барелефа точно на това място – за да може да се „гледат” с Ботев и да си „говорят”.

На откриването присъствали 20-тина души от областния град, сред които и бившия кмет на Смолян Костадин Чаталбашев. Под звуците на „Петко льо, капитанине” Анастас Марковски прерязал лентата.

За да се стигне до поставянето на барелефа, Анастас Марковси е преминал през нелека процедура, която завършила с цяла папка документи. Започнал в началото с молба до Община Смолян, за да получи разрешение. Получава отговор със стъпките, които трябва да направи – учредяване на творчески колектив от правоспособни хора, специалисти от галерията, да се запознаят с проекта и да го одобрят, къщата да има добре изглеждаща фасада, както и съгласието на всички собственици на имота. Процедурата е отнела около четири – пет месеца. „Пиша писмо и чакам, но Общината заета. Звъня им, напомням. Сега остана последната процедура, която е по-скоро формална. Очаквам експертният съвет да вземе решение да одобри и узакони поставянето на барелефа”, разказа Анастас Марковски за извървения път по съгласуването.

Последното, което предстои да направи, е да подари скулптурата на Община Смолян. „Аз съм на 81 години и ще дойде време, моят син да каже, че не му трябва тази къща и да я продаде. И новият собственик, ако е някой михлюзин, ще вземе една кирка и ще изкърти барелефа. Затова смятам, и имам принципното одобрение на главния архитект, да подаря Капитан Петко войвода на Община Смолян. Има някои юридически неща, които не са ми ясни, но ми казаха, че мога да го направя така и барелефът да стане общинска собственост и да бъде под закрилата на Общината, сиреч – на закона и на властта. Защото някой бъдещ „патриот” може да реши, че Капитан Петков войвода не трябва да стои тук”, обясни Марковски и допълни: „Вече може да умирам. Това ми беше станало фикс идея, която бе одобрена и от сина ми, и от снахата”.

Барелефът е дело на художника Павел Василев и с така вече поставената скулптура на Капитан Петко войвода спокойно може да се каже, че Анастас Марковски е придал съдържание на името на улицата, на която живее.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!