BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протест затвори за час пътя Девин – Доспат в подкрепа на законопроект на ДПС

Над 100 души затвориха пътя Девин – Доспат на разклона към с. Късак между 11.00 и 12.00 часа днес, 5 юли, протестирайки срещу измененията и допълненията в Закона за горите, приети от 48-ото Народно събрание през януари т. г. С тях бе въведено ограничението едно домакинство да може да добие до 10 пространствени кубика дърва за огрев по списък, изготвен от общините и държавните горски стопанства. Внесените от Десислава Танева (ГЕРБ) и Иван Иванов (БСП) и групи народни представители изменения бяха приети на първо четене на 19 януари с внушително мнозинство от 182 и 191 гласа, а на второ четене със 176 гласа от всички партии в парламента.

Според протестиращите 10-те кубика дърва са крайно недостатъчни за живеещите в планинските райони, и особено за селища с дълга зима като Доспат, което се намира на близо 1400 метра надморска височина.

С искане за повече дърва протестиращите се събраха до табелата „Да опазим гората на България!“

„Законопроект на ДПС, съгласуван с Националното сдружение на общините, днес е отхвърлен от дневния ред на Народното събрание“ – провикна се един от тях. Справка в сайта на парламента потвърди думите му за законодателната инициатива. Тя е внесена от Мустафа Карадайъ и народни представители от ДПС на 2 юни. „Въпросните промени бяха приети в последните дни на 48-мото Народно събрание и въпреки важните обществени отношения, които уреждат, преминаха през пленарната зала без задълбочено обществено обсъждане и без да се изискат допълнителни становища както на експерти в сферата на горите, така и на общините като органите на местното самоуправление.“ – пише в мотивите на законопроекта. В него се предлага вместо 10 пространствени кубика, всяко домакинство да има право да добие до 10 плътни кубика широколистна дървесина, или 15 плътни кубични метри, ако е иглолистна. Двойно на приетото през януари ограничение.

Кметът на Доспат Елин Радев бе сред протестиращите

Малко по-късно при протестиращите пристигна директорът на Южноцентралното държавно предприятие Здравко Бакалов, който опита да ги успокои. „Всяка година това, което прави държавното предприятие – да ви доставя дърва за огрев, ще стане и тази година, няма нищо по-различно. Миналата година сме дали рекордно количество дърва на община Доспат, всички ще имате дърва за огрев.“ – каза Бакалов и ги помоли да освободят пътя. „Това е смисилът, да го затворим – да имаме гласност.“ – отговори му един от протестиращите.

Ахмед Карадайъ на протеста

Сред протестиращите бяха кметът на Доспат Елин Радев (ГЕРБ) и братът на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ – Ахмед Карадайъ. „Искаме представители от парламента, от земеделската комисия да дойдат тук. Директно да се ангажират, за да се отпуши пътят. Иначе оставаме цял ден. Няма кой да ни спре!“ – настоя Карадайъ.„Кметовете на общини ще направим петиция, ще отидем на среща с министъра, в Народното събрание.“ – заяви кметът на Доспат Елин Радев.

„Предлагам да приключим, тъй като 1 час ни е обявено това нещо. Повече нямаме право да затваряме.“. След което направи признание, че и самият той стои зад протеста с думите си: „Да си направим една среща, примерно след 10 дни! Въпросът е не г-н Бакалов да търсим след 10 дни. Други хора ще трябва да са тук. Ще ги поканим на среща, ако не дойдат, тогава пак излизаме и затваряме. И тогава няма да отваряме пътя.“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!