BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прогноза: Очаква ни катастрофално покачване на морското ниво

Учени от Сингапур, цитирани от Climate and Atmospheric Science, заявиха, че повишаването на морското ниво през настоящия век ще е много по-чувствително, отколкото смятахме досега. И последствията ще са катастрофални. Поне що се отнася до островните държави и крайбрежните райони, в които живеят много хора.

В рамките на изследването били интервюирани 106 експерти климатолози от целия свят, които преценили измененията на морското ниво при два сценария. 

Ако средните глобални температури се окажат с 2 градуса по Целзий по-високи от тези през до индустриалната епоха, морското ниво ще се повиши с половин метър до 2100 г. и с 0,5-2 метра до 2300 г. В случай че светът се затопли с 4,5 градуса Целзий, повишаването ще е с 0,6-1,3 метра до края на този век и с 1,7-5,6 метра до 2300г.

Тези стойности са по-високи от прогнозираните от Междуправителствената експертна група за климатичните промени. Специалистите посочиха ледниците в Гренландия и Антарктида като главни индикатори за климатични промени и като движеща сила за покачването на морското ниво. 

Спътникови наблюдения показаха, че тези ледници се топят с нарастваща скорост. По мнението на учените, намаляването на парниковите емисии може да подобри прогнозите.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!