BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приеха първите посетители в Александровската гробница след двумесечна пауза

Александровската гробница край едноименното село отвори врати вчера, след двумесечна пауза. До обяд днес бяха приети четирима посетители.

Вътре се влиза с маска. Тези, които нямат защитни средства, могат да си закупят на място от касата, където има и щандове със сувенири.

Подготовката за отварянето на обекта към Регионалния исторически музей в Хасково започна още от вчера, обясни екскурзоводът Недялко Бакалов. Той поясни, че наоколо се коси тревата, а помещенията се дезинфекцират.

За последно хора е имало тук на 8 март 2020 г., преди обявяване на извънредното положение в страната заради разпространението на коронавируса. Дори и през двумесечната пауза е имало запитвания от туристическа агенция, от която дали заявка, че през лятото ще водят групи от чужди туристи. Домакините се надяват това да стане факт.

В най-добрите времена в предишните години от тук са минавали по над 200 души на ден, а годишно идват между 18 000 и 20 000 души, каза Недялко Бакалов. „Надяваме се на поне приблизително същия туристически поток“, каза той, давайки си сметка, че пандемията неминуемо ще повлияе на посещаемостта.

Гробницата се намира в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“. Тя е умалено копие на истинската гробница, намираща се в могила на около 200 метра като достъпът в нея е ограничен, тъй като всяко влизане променя микроклимата и уврежда стенописите. Предполага се, че в нея са тленните останки на погребан тракийски владетел. Откривател на гробницата е д-р Георги Китов. Той влиза в нея за първи път на 17 декември 2000 година. Векове преди това обаче е била опоскана от иманяри.

Копието на гробницата бе открито на 15 май 2009 година. Състои се от коридор, чиято височина се смалява постепенно. Вероятно целта на снижаването е била влизащите да сведат глава пред царя и да се почувстват нищожни. Има още предверие, правоъгълна камера и кръгла погребална камера. Гробницата е с размери 3.30 метра диаметър и височина 3.40 метра, спазени са всички размери на оригиналната.

В Музейния център има експонати от така наречената късна желязна епоха (6 – 1 век пр. Хр), находки от района на Източните Родопи. В залата няма експонати от самата гробница, тъй като е открита ограбена. В една от витрините в залата се намират едни от най-старите експонати в света – 98 обработени апликации, които са на над 7 000 години, дарение от адвокат Тодор Батков. Бившият президент на футболния „Левски“ е откупил златните апликации за около 12 000 лева от иманяри, които са ги открили в района на Сакар и ги е дарил на хасковския музей.

„Всяка от апликациите има поне две или четири дупчици, за да бъде пришивана към дрехите на царя и на неговия антураж“, обясни Недялко Бакалов.

Лятното работно време, от май до септември е от 9:00 часа до 18:00 часа, а през останалото време – от 9:00 часа до 17:00 часа. Само понеделник е почивен ден. Редовният билет за вход е 4 лева, за ученици и пенсионери е 2 лева, а хора с ТЕЛК-ови решения могат да влязат безплатно. Беседата е 6 лева, независимо от броя на посетителите. Има беседи на български, руски и английски език.

Анета Кутелова


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!