BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

По метода „Тръба в тръба” рехабилитират канализацията в Смолян

„Водоснабдяване и канализация“ – Смолян, показа днес новата технология по безизкопна рехабилитация на канализацията по метода „Тръба в тръба“. Презентацията бе направена на ул. „Евридика“ и част от работата по водния проект на Смолян – „Жълта книга“. На място беше управителят на „ВиК“ Георги Василев, зам.-кметът на Смолян Мариана Цекова, както и представители на проекта и фирмата-изпълнител.

На ул. „Евридика“ бяха представители на „ВиК“, на водния проект, Община Смолян и фирмата-изпълнител

„Целта на е да представим новата технология както пред гражданите, така и пред корпоративните фирми, държавни и общински власти, под чиито имоти минава трасето на главния градски колектор, който предстои да бъде рехабилитиран и хората да бъдат спокойни, че в собствеността им няма да се копае. Не трябва да има притеснение, че ще се наложи интервенция в тяхната собственост. Не се извършват никакви изкопни дейности, просто трябва да има достъп до съответната шахта и тя да се отвори, за да може фирмата да си свърши работата. Тази технология е усвоена, работи се по нея в Смолян и вече имаме изпълнени 300 метра по ул. „Евридика“, каза управителят на „ВиК“ инж. Георги Василев.

Заготовката на бъдещата тръба се намира в сандъка

Работата по новия метод „Тръба в тръба” започва с отводняване – отбиване на канализационната вода в съответния участък. А материалът, който се полага, представлява армировка от стъклени нишки, които са тъкани без да бъдат прекъсвани, импрегнирани с полиуретанова смола. „Това представлява и самата заготовка на тръбата. Тръбите, които се полагат по стандартния – изкопен метод, са направени почти от същите материали. Разликата е, че сега тръбата ще бъде изготвена на момента.  Следва полагане на материала. Той се издърпва и тогава се изрязва в двата края и се затапва.  Подава му се въздух и се надува, като вече заема формата на старата тръба. Всъщност ние повтаряме едно към едно това, което е било, като големият плюс е, че стесняваме сечението на тръбата с около 8 мм, което е напълно поносимо. След като материалът е надут, със специални лампи  се втвърдява. В рамките на един ден се завършва един участък”, обясни Щерион Костов – представител на изпълнителя.

Материалът, който се вкарва в канализационния клон

По този метод, освен на ул. „Евридика”, ще се работи и в кв. Устово – под автогарата до парка. „Към момента по „Червена книга“ – първият етап от проекта, изпълнението на 92%. Надяваме се най-късно до края на октомври да приключи. По „Жълта книга“ на последната оперативка отчетохме 9% напредък, като се има предвид, че е стартирал юни месец проекта. Третият етап е градският колектор. До края на другата седмица ще внесем в Община Смолян всички необходими документи за одобряване на идейния проект. След одобряването ще трябва малко време, за да може фирмата-изпълнител „ИСА 2000″, да направи и работния проект“, обясни инж. Георги Василев.

Лампите, с които се втвърдява материалът

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!