BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Осъдиха 63-годишна, подпалила сграда на собственика на „Кипарис алфа”

Условна присъда от 10 месеца с тригодишен изпитателен срок получи 63-годишната Мария Д. от Смолян. Жената, която от години се скита по изоставени сгради и постройки, бе призната за виновна в подпалването на бившата почивна станция до разклона за курорта Пампорово, собственост на Димитър Кисьов. А нанесените щети се оценяват на над 31 000 лева.

Advertisement

Пред Смолянският районен съд Мария се признава за виновна и съжалява за станалото през септември миналата година. Въпреки чистото съдебно минало и разкаянието, съдът прие като отегчаващо вината обстоятелства факта, че въпреки, че е разбрала за поразията, която е направила, но не е сигнализирала на никого за пожара, а спокойно си продължила по пътя към Смолян.

Изгорялата сграда

Подсъдимата преди много години живеела в общинско жилище, но когато останала без работа, заради невъзможността да плаща наема, освободила апартамента. Започнала да живее на различни места, нямала постоянен адрес и се скитала от къща на къща. Мария обичала алкохола, не работела и разчитала да преживява само на социални помощи. От време навреме помагала в кухнята на пенсионерския клуб в Смолян, но всичко превръщала в алкохол. Нощувала на различни места. Избирала изоставени и необитаеми постройки в околностите на Смолян.

През лятото на миналата година попаднала на бившата почивна станция малко след разклона за курорта Пампорово и Девин. Разбрала, че собственикът не идва да наглежда имота си и решила да се пресели там. На 1 септември, след като изпила три ракии в смолянски бар, тръгнала към изхода на Смолян. Пристигнала в станцията около полунощ. Качила се на втория етаж, влязла в една от стаите и заспала. Към 5,30 часа се събудила от студ. Без да се замисли, събрала парчета от вестници, стари хартиени брушури, пластмасови бутилки и ги запалила върху дървеното дюшеме. За кратко време огънят се разгорял силно. Стоплила се и решила да загаси остатъците, но вече било късно. Огънят се разгарял все повече и повече и обхванал цялата стая. Тя избягала от сградата и тръгнала пеш към Смолян. По пътя забелязала гъстия дим, който се извивал вече над покрива. Не направила никакъв опит да сигнализира за пожара, а продължила пътя си към Смолян.

Едва към 7,00 часа мъж от Смолян, който бил в бунгало наблизо, чул силно пращене и видял дима. Мъжът веднага тръгнал към сградата и сигнализирал на пожарната. При пристигането на огнеборците, вече цялата сграда била обхваната от пламъци. Най-много горял вторият етаж, той бил и изцяло изпепелен, заедно с ел.инсталацията, подът, мазилките, таваните и вещите, които се намирали в стаите – столове, маси, нощни шкафчета, радиатори и др. Повече от пет часа пожарникарите се борили с пламъците. Към 14,30 часа огънят бил потушен.

Още тогава било ясно, че пожарът е предизвикан от човек. Предприети били оперативно-издирвателни мероприятия и Мария била разкрита.

Огънят бързо обхванал растителността на двора

При първоначалния разпит в присъствието на служебно назначения й защитник 63-годишната жена се признала за виновна и дала подробни обяснения. По време на делото също се признава за виновна и се разкайва за станалото.

Мария е психично здрава и според съдебно-психиатричната експертиза е могла да разбира свойството и значението на станалото, както и да ръководи постъпките си. Съдът приема, че престъплението е извършено по непредпазливост. Жената е проявила престъпна небрежност – не е предвиждала настъпването на общественоопасните последици – значителните вреди, които е нанесла на постройката и имуществото.

Собственикът Димитър Кисьов бе на мястото на пожара

Имотът, в който има няколко сгради, е собственост на хотелиера Иван Кисьов и съпругата му. Сградите са построени през 1969 г., а той ги е закупил през 2000 г. Пожарът е станал в най-голямата от тях – двуетажна, която дълги години е била почивна станция. Кисьов я използвал за складиране на излишното оборудване от работещия му хотел в Смолян и ходел рядко там.

Според експертите щетите са на стойност 31460 лв. Само по изгорялата сграда те възлизат на 28 314 лв., а движимото имущество – печки, десетки маси, столове, легла, радиатори, нощни шкафчета, матраци – 1 830 лв.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!