BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Смолян търси помощ за новообразувалата се карстова пещера в квартал Устово

Жители на квартал Устово започнаха подписка с настояване за спешно обследване на района, където пропадна земята и зейна огромна карстова пещера. Живеещите в района на Пазлак настояват да се предприема спешно обследване от специалисти на пропадането. „Много сме притеснени за живота и здравето ни и за домовете ни.  Пропадналия терен се намира на метри от къщите, новобразувалата се каверна е на два метра от пътя, водещ към Пречиствателна станция за питейни води „Хубча”. Настояваме да ни се дадат отговори от местната власт, органи и институции, дали са застрашени домовете ни от нови пропадания и какво трябва да направим?”, казаха жители на Устово. До момента никоя институция не е излязла с някакво становище, не е потърсила хората, за да разговаря с тях. Това пълно „затъмнение” още повече притеснява жителите на квартала.

Във вторник Инициативен комитет „ЗА УСТОВО”, сигнализиран от живеещи в района на бедствието, изпрати до областния управител, народните представители от 47-мо Народно събрание, директора на РСПБЗН, медиите и Община Смолян настояване за предприемане на бързи действия.

Ден по-късно, от администрацията на кмета Николай Мелемов, отговориха, че действия вече са предприети. Същият ден и областният управител Стефан Сабрутев заяви, че ще изпрати специалисти на място.

На 16 август мястото на пропадане е било посетено от специалист по инженерна геология и хидрогеология доц. Кирил Ангелов, поканен от Община Смолян с молба да даде становище. Днес – 17 август, в общинската администрация, е получено писмо от МРРБ, с което се съобщава, че следва да се състави комисия с представители на Общината и експерти на министерството, които да извършат оглед на място и да съставят актуално становище с експертна оценка за геодинамичното състояние в района, придружено с графичен и снимков материал и последващи действия.

„Община Смолян ще поиска както експертна, така и финансова помощ за справянето с проблема от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, от МОСВ и МРРБ”, пише в отговора си зам.-кметът Марин Захариев, който е упълномощен да замества Николай Мелемов.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!