BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мечката в село Арда е убита в градина с фасул и влачена до дере

Мечката, чийто труп бе открит днес сутринта, е убита в градина с фасул до паметника срещу центъра на смолянското село Арда. От там тялото е влачено около 50 метра до близкото дере. В градината има изпочупени колове, а до тях – голямо кърваво петно. Първоначалната версия е, че животното е застреляно, защото между гърдите и корема има дупка с диаметър около два сантиметра. Мечката е с GPS-нашийник, поставен на 10 септември.

На мястото, където е убита, бе извършен оглед от криминалисти, след което трупът, с помощта на багер, бе качен в ремарке и откаран в Тракийския университет в Стара Загора за аутопсия.

Трупът на животното бе открит днес от служители на екоинспекцията. „Получихме сигнал, че мечката не предава GPS-координати от неделя. Заедно със служители на ДГС – Смилян, уловихме сигнала и след претърсване на района, открихме трупа. Мечката е женска, около 105 килограма. Има две малки, но за момента няма следи от тях. Те са доста укрепнали и може да оцелеят – зависи от зимата и храната”, каза Георги Георгиев – старши експерт в РИОСВ – Смолян.

В периода от началото на септември до сега в района на селата Арда, Горна Арда и Могилица, община Смолян, са нанесени 8 щети върху селскостопанско имущество, като за 4 от тях през последната седмица е доказано – чрез сигналите на нашийника, че са извършени от тази мечка.

В четвъртък мечката ми разби обора и уби две агнета. И всичко това е на 7-8 метра до къщата ми. Беше заровила остатъците до дома ни. Навсякъде по двора имаше следи, а входната врата беше огъната. Страхът ни е сериозен. Можеше да е много по-лошо. Когато тя е обикаляла по двора излизаме ние на работа, децата отиват на училище. При евентуална среща с нея можеше да се случат трагични неща. Бяхме всички в паника и ако излезе така, че тя е убита, би трябвало да защитим човека. Явно той е бил в опасна ситуация, за да прибегне то това нещо. След моето нападение има още две или три много сериозни нападения. Ако мерките бяха навременни, нещата щяха да се развият по друг начин”, каза Хари Тютюнаров.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!