BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Малките общини в Хасковско увеличиха населението си, Хасково и Димитровград с отлив

Четири общини в Хасковска област имат нови заселници и са увеличили населението си, макар и с малко, през миналата година. За сметка на това областният град Хасково и вторият общински център по размери в региона-Димитровград са с отлив. Това показва обобщението в поддържаната от Института за пазарна икономика платформа „265 истории за икономика“.

Анализът на данните за вътрешната миграция през 2019 година са на база на изнесената статистика от Националния статистически институт.

Някои от обобщенията носят  големи изненади, коментират анализаторите, като тази, че област Кърджали привлича повече хора от столицата, а в нея са 6 от 10 общини с най-висок механичен прираст в страната. За областта механичният прираст за 2019 г. достига 5888 души.
Това обаче не се дължи на изминалите през миналата година местни избори, а е тенденция, понеже прираст е отчетен и през 2018 година. Общо за страната общините, които привличат повече хора, отколкото губят са 97. В това число са и четири от малките общини в Хасковска област.

Лидер в този показател е община Минерални бани, къдато е най-голямата численост ново население. Общината се е увеличила през миналата година с 365 души. А коефицентът на механичен прираст, който показва промяната на броя на населението за всеки 1000 души, е  57 ‰. Нови 213 заселници има и в Стамболово. Община Симеоновград е пораснала между 2018 и 2019 година с още 61 души. Преселници има и в Маджарово, 49 са те.

Според данните на интерактивната карта на „265 истории за икономика“ общините в Сливен, Плевен и Свищов бележат най-голям отлив на хора.

В големите общини на Хасковска област –Хасково и Димитровград тенденцията също е за отлив, но не чак в такива мащаби, като тези на дъното. Минус 562-ма души е населението на Хасковска община, с механичен прираст  -6,6  ‰ .

От Димитровградско са се изселили 411 души, от Харманлийско -258, а от  Свиленградско-174.  

Ивайловградска, Любимешка и Тополвградска общини са също отрицателен механичен прираст. От там са си тръгнали съответно 22, 57 и 66 души.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!