BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Майка на две деца осъди Община Смолян след катастрофа по заледена улица

34-годишна смолянчанка осъди Община Смолян след катастрофа по заледена улица в Смолян.
На 27 май Смолянският окръжен съд потвърди решението на първата инстанция, с което кметът Николай Мелемов ще трябва да заплати 13 260 лева за обезщетение на Елка Ч. за нанесените имуществени и неимуществени вреди, и разноски по водене на делото. Делото е гледано при участието на трето лице – помагач „Еко Традекс Груп” (една от фирмите на „Титан”), което може да позволи на Община Смолян да си търси правата за неподдържания път.

Инцидентът с младата жена станал на ул. „Миньорска” на 30 януари 2020 г. Около 8,00 часа сутринта жената тръгнала с колата си „Тойота Ярис”. Движела се с около 25 км/ч. След ляв завой автомобилът станал неуправляем върху поледения и неопесъчен път и се ударил челно в насрещно движещ се багер, греблото на който премазало предницата на колата. Багеристът се обадил на 112 и на неговите колеги от „Еко Традекс Груп, които извършвали снегопочистването в града. На място пристигнали полицейски служители, а жената била откарана в болница. Лекарите констатирали, че Е. Ч. е получила контузия на главата и лицето с охлузвания и кръвонасядания, контузия на шията, контузия и кръвонасядане на гръдния кош, на корема и ръцете.

Всички свидетели, очевидци или присъствали непосредствено след и преди инцидента, са категорични пред съда, че на пътя, който бил много заледен, имало черен лед, непочистен и неопесъчен.
Багеристът разказва, че видял как колата срещу него започнала да се движи неуправляемо. „След като слязох от автомобила се подхлъзнах, щях да падна. Всичко беше стъкло, заледено беше… Аз управлявах багер-товарач с голяма кофа, тогава пуснах кофата ниско на земята, защото багера продължаваше да се плъзга, след като ударих спирачки. Всичко стана за секунди”, разказва шофьорът и допълва: „Щом трактор – 9 тона, 4х4 се поднесе, какво остава за нейния автомобил. Аз забелязах автомобила пред къщата, беше на отстояние 20 метра от мен. Пуснах кофата, защото я държим по-високо. Пуснах я, защото ако не бях, щеше да отиде пред купето и можеше да е по-лошо. След удара жената беше много изплашена, пребледняла, прежълтяла, едва вървеше”.

Единият от полицаите, които били на мястото на катастрофата също потвърждава, че причината за инцидента е заледен участък на платното за движение, неопесъчен, невзети мерки от Общината. „На пътя имаше само лед, сняг нямаше”, посочва униформеният. Половин час след инцидента и обаждането на багериста, който тогава е работил във фирма „Еко Традекс Груп“, песъкарката пристигнала.
По време на делото вещото лице по автотехническата експертиза инж. Георги Тонков пояснява, че мястото на ПТП-то се заледява заради влагата, която носят пръските от водопада, и че не е възможно да се предвиди какъв участък от пътя може да бъде обхванат от леда. Ако пътят е бил поне сигнализиран, водачът може би е нямало да мине именно през хлъзгавия участък.

Според съда, както „Еко Традекс груп”, така и Община Смолян са проявили бездействие. Фирмата – че не е осъществила поддържане на общинския път при зимни условия, и по този начин не е изпълнила задълженията си, а Община Смолян – да го поддържа в изправно състояние.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!