BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кучетата също минават през пубертет

Кучата по-трудно се подчиняват на командите на собствениците си в юношеството, подобно на тийнейджърите, твърдят британски изследователи.

В експериментите, кучетата били по-склонни да пренебрегнат комадите на собствениците си и по-трудно се поддавали на дресура на 8-месечна възраст или в пубертета.

Било установено, че кучетата на 5-месечна възраст са по-послушни от по-големите си събратя.

Изследователският екип уверява собствениците, че животните просто преминават през етап от живота си.

Кучетата в пубертета често биват давани за осиновяване, заради неподчинението си, но ако хората ги задържат и демонстрират любов и търпение, животните ще им се отплатят – подобно на проблеми тийнейджъри, които впоследствие се превърщат в отговорни възрастни.

Учените са категорични, че не бива да наказваме домашните си любимци в този момент или да се отдръпваме емоционално от тях, защото това само би могло да влоши проблема.

Изследователи от Университета в Единбург наблюдавали поведението на 69 кучета – лабрадори, голдън ретривъри и кръстоска между двете породи, на 5-месечна и 8-месечна възраст.

Неподчинение на командите на собствениците било наблюдавано по-често на 8-месечна възраст.

Подобно поведение било по-силно изразено при кучета с “нездрава връзка” със стопаните.

Учените открили, че на кучетата им отнема повече време да реагират на командата “седни” през юношеството, но само когато командата е изречена от собственика им, не и от непознат.

Това означава, че са по-непокорни спрямо собствениците си, отколкото спрямо хора, които не са виждали никога преди – още една обща черта с тийнейджърите. Очевидно кучето тества връзката със собственика си.

Било установено също, че женските кучета влизат в пубертета по-рано и са по-непокорни в юношеството си, подобно на момичетата, при които пуберетът също настъпва по-рано, ако връзката им с родителите не е толкова здрава.

Тези наблюдения били затвърдени от изследване с по-голям брой кучета – 285 лабрадори, голдън ретривъри, немски овчарки и кръстоски.

Собствениците на кучета признали, че имали най-големи затруднения с обучението на любимците си на 8-месечна възраст, в сравнение с 5 и 12 месеца.

Източник: dailymail.co.uk


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!