BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Книгата за Протойерей Евстати Янков Евстатиев ще бъде представена в София

Предстои представяне в град София на книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“.
На 30 ноември 2022 г. – сряда, от 18.00 часа в зала „Вяра“ на Столична библиотека – площад „Славейков“ № 4, ще бъде представена книгата: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“.
В град Чепеларе премиерата на жизнеописанието на отец Евстати се състоя на 11 октомври 2022 г. в салона на Народно читалище „Родопска искра 1880“. На нея присъстваха: двамата викарии на Пловдивския митрополит Николай – Знеполски епископ Арсений и Смоленски епископ Висарион, свещеници, дякони и монаси, богослови, учители и общественици, както и много жители и гости на града. В края на събитието пред събралото се множество говориха епископ Арсений и Боран Хаджиев – кмет на Община Чепеларе. Те припомниха колко е важно да се съхранят и предадат на следващите поколения добродетелите, които протойерей Евстати е проповядвал и отстоявал дори с цената на живота си. След провеждането на това паметно тържество, редица родопчани, чепеларци и някои потомци на праведния свещеник, които живеят в столицата, започнаха да отправят молби към Община Чепеларе да популяризира книгата по подобен начин и в град София. Възпрепятствани от служебните си задължения, от своето здравословно състояние или поради други причини, те не бяха могли да присъстват на събитието в Чепеларе, затова общинското ръководство реши да организира представяне на изданието и в Столична библиотека на площад „Славейков“ № 4.
Отец Евстати Янков е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на ХХ век, който не само в Чепеларе, а и на много места в страната и чужбина, православните християни все още помнят и ревностно почитат като праведник и изповедник на светото Православие. Това установихме и опитно, когато стана ясно, че трябва да разпространим книгата не само из цяла България, а и сред хора във Франция, Германия, Русия, Украйна, Молдова, Македония, Египет и САЩ. На някои от християните в чужбина успяхме да изпратим от жизнеописанието на протойерей Евстати, на други в момента се опитваме да го направим, а на трети не успяхме по независещи от нас обстоятелства – например като войната в Украйна. Но се надяваме скоро да имаме възможност и на тях да доставим от книгата за чепеларския пастир и духовен наставник. На българите, които живеят извън страната и ни писаха, че непременно искат да притежават екземпляр от това издание, обещахме да запазим поименно бройки, които да вземат, когато отново посетят родината.
Община Чепеларе официално е поканила на премиерата в град София: Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Пловдивския митрополит Николай – наш епархийски архиерей, с двамата му викарии – Знеполски епископ Арсений и Смоленски епископ Висарион, Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП, Георги Кръстев – директор на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет, Васил Стефанов – председател на Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, потомци на отец Евстати, както и още много митрополити и епископи, игумени на манастири, свещеници и монаси, богослови, църковни и държавни служители, университетски преподаватели, журналисти, депутати, политици и общественици.
Дошлите на представянето на 30 ноември 2022 г. – сряда, от 18.00 часа в зала „Вяра“ на Столична библиотека, ще имат възможност да закупят книгата за чепеларския духовник с 20% отстъпка. Входът е свободен и Община Чепеларе кани всички, които имат желание и почитат протойерей Евстати Янков, да посетят това събитие и да бъдат нейни скъпи гости.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!