BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Китайски дипломат обвини САЩ в подкопаване на световната икономика и борбата с коронавируса

Китайски дипломатически представител обвини САЩ, че подкопават глобалната икономика чрез издигане на търговски бариери и че изкуствено протакат световната пандемия от коронавирус със спиране на финансирането за Световната здравна организация (СЗО), предаде Ройтерс.

Посланикът на Китай в ООН Ван Цюн направил необичайно грубия коментар на среща с представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), чиято централа е във Виена.

Ван благодарил на ОПЕК за усилията по стабилизиране на световните петролни пазари, но посветил по-голямата част от изказването си на конфликта с Вашингтон.

„САЩ направиха всичко възможно да се замесят в обвинителни игри и стигматизиране на Китай и СЗО, така че да прехвърлят собствената си отговорност за неефективния контрол над пандемията в САЩ“, е казал вчера китайският дипломат, според публикуваната му днес реч.

„Такива действия от САЩ не само нарушиха и подкопаха международните усилия и сътрудничество срещу пандемията, но и на практика изкуствено удължиха пандемията и съответно застоя на глобалната икономика, което на свой ред ще доведе до избухване на системични рискове в някои страни в обслужването на дълговете и финансовата система“, е подчертал Ван.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!