BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Италия ще изследва за COVID-19 с кръвни тестове 150 000 души

Италия ще започне тестуване на представителна извадка от 150 000 души в 2000 града следващата седмица, за да установи мащаба на епидемията от Ковид-19, заяви днес пред парламента ръководителят на правителствената научна комисия Агостино Миоцо, цитиран от Ройтерс.

Италия е регистрирала повече от 222 000 случая на коронавирус и над 31 000 починали от заразата от началото на епидемията на 21 февруари. Повечето от тях са в северните области, докато югът остана до голяма степен пощаден от епидемията.

Италия стана първата европейска държава, която наложи общонационална карантина през март за възпиране на заразата. Миналата седмица тя започна на отхлабва някои от ограничанията.

„Програмата за тестуване ще включва значителна извадка от населението и ще ни позволи да установим (мащаба на) разпространението на вируса в страната“, каза Миоцо.

В края на април правителството обяви, че е избрало американската медицинска компания „Абът лабораторис“ (Abbott Laboratories) за доставчик на комплекти за кръвни тестове за представителната извадка, съставена от националната статистическа служба, за да осигури представителни данни за цялото население.

Пикът на заразата в Италия отмина около края на март, но страната все още регистрира стотици нови случаи и починали от Ковид-19 всеки ден, а експерти се опасяват, че инфекцията може да се възвърне след смекчаването на карантинните мерки.
„Движим се към относителната нормалност, но винаги сме загрижени и следим индекса на репродукция като някакъв кошмар“, каза Миоцо.

Дори преди националната кампания за тестуване няколко италиански области и някои големи компании взеха нещата в свои ръце и започнаха самостоятелно да тестуват жителите и служителите си.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!