BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зарко Маринов: Готов съм да бъда гласът на Смолянска област в Народното събрание

Г-н Маринов, познават Ви много хора, да не кажа, че името Ви е познато може би в цялата област…
Твърде самонадеяно е да кажа, че съм познат в абсолютно цялата Смолянска област, но смея да твърдя, че съм един от най-разпознаваемите кандидати в областта и един от кандидатите, който познава най-добре Смолянския край. Напоследък видяхме, че Народното събрание съществува за кратко, но колкото и кратко да съществува следващият парламент, ако съм част от него, съм готов да вляза с летящ старт.

Кой е Зарко Маринов, да кажете няколко думи за себе си и семейството си?
Роден съм в село Баните. Имах съвсем обикновено детство, трудих се от малък. С майка ми гледахме животни, сеехме тютюн. Баща ми Филип беше солист и гайдар в Ансамбъл „Родопа“, но трудно се справяхме финансово и беше принуден да напусне ансамбъла заради ниската си заплата. Върна се на село и започна работа като фотограф. Цял живот си е вадил хляба като музикант и фотограф.
Завърших „Българска филология“ във Великотърновския университет. Приеха ме веднага след училище, но трябваше да изкарам казармата и след това започнах висшето си образование. Завърших през 1989 г. и това беше времето, когато започнаха да се случват промените. През 1990 година се ожених и дойдохме да живеем в Смолян със съпругата ми Елица в гарсониерата на баща й, получена от урановия рудник в Герзовица. От 1990 до 1993 г. работих като учител по „Български език и литература“ в І СОУ „Св. св. Кирил и Методий“. През 1993 г. основах вестник „Отзвук“ и от тогава до ден днешен усилията са ми били да поддържам тази своя рожба. Казвам рожба, защото така гледам на вестника. Не ни беше лесен животът, нито моят, нито на семейството ми, тъй като вестникарството е труден бизнес, който при всеки трус в държавата, е на границата на фалита. Но съм удовлетворен, защото в Смолян излиза един от малкото стойностни регионални вестници в страната. Преминали сме през няколко кризисни момента. През 1997 г. вестникът дори спря да излиза за няколко месеца.
Имам три деца – двама сина и дъщеря. И тримата в момента живеят в Смолян. Най-големият – Михаил, завърши с отличен „Политология“ в Пловдивския университет, но работи дистанционно за канадска компания. По-малкият Филип завърши Тракийския университет в Стара Загора и е един от малкото млади хора, които се върнаха в Смолян след като завършиха медицина. Работи като лекарски асистент в Центъра за спешна медицинска помощ. Често чувам похвали за работата му, за отношението му към пациентите, което ми носи огромна радост. Дъщеря ми е ученичка в 12-и клас в Езиковата гимназия. И тя ще продължи образованието си в България. Смятам себе си за родолюбец. Опитал съм да предам това и на децата си и те не смятат, че за да успее човек, трябва да отиде да учи в чужбина. Човек може да получи добро образование и в България, стига да го иска. И трябва да учи през целия си живот. Миналата година завърших и втора магистратура в Пловдивския университет и съм инженер по хардуерни и софтуерни системи.

Журналистика и политика – това са професии от двете страни на барикадата. С какво ще помогне работата ви като журналист в политическото поприще?
Комуникацията между гражданите и политиците в голямата си част минава през медиите. Поради тази причина съм наблюдавал много внимателно какво се е случвало през годините. Как са работили депутати, кметове, хора във властта. Често съм се поставял на тяхно място и много пъти съм си мислил, че бих могъл да се справя по-добре от тях. Дори се ядосвам на кандидати-парашутисти от София, които нищо не знаят за региона, но твърдят че много го обичат и затова ние трябва да ги избираме. И като паднат от власт, дори не се сещат за избирателите си. Това е обидно за родопчани, които са можещи и добре образовани, но не толкова нахални, колкото столичани. Това бе една от причините да се кандидатирам. Защото смятам, че истински народен представител от нашия регион може да бъде само човек, който е израсъл тук, познава проблемите, ще остане да живее тук. Да не го е срам, да гледа съгражданите си в очите, когато свърши мандатът му.

Направихте една силна листа – с млади и образовани личности, да ги представите накратко?
В листата ни е представена цялата област. Двама сме от областния център – аз и третият в листата – Кирил Хаджихристев, един опитен политик и сериозен експерт в сигурността (бил е шеф на Областната дирекция на МВР, заместник министър). Вторият е адв. Симеон Джамбазов от Златоград – докторант по европейско право в Софийския университет със собствена адвокатска къща. Един от най-успешните млади адвокати, със специализация в правото на Европейския съюз, човек на чиято правна експертиза можем да се опрем. Семеен е с едно дете. Смея да отбележа, че сериозен експерт и то в неща, които са много важни във връзка със Зелената сделка и развитието на Родопите, е и Асен Чолаков от Рудозем. Той е строителен инженер с две магистратури от чужбина. Има много сериозна експертиза не само в строителството, но и в енергийната ефективност. Асен също е семеен, с едно дете. Другият млад човек в листата – Борис Савов, предприемач от Чепеларе, стана татко сега, в началото на кампанията. Успял млад мъж е и кандидатът ни от Девин – Станислав Искренов, който работи в Националния институт по метеорология и хидрология, също докторант. Интересна е темата на дисертацията му, която разработва – изследва валежите в Настан-Триградския басейн. Делян Беширов от Неделино е също млад човек, ветеринарен лекар, който е избрал да се реализира в родния си край. Стартира собствен бизнес, свързан с преработка и доставка на фуражи за животни. Осмият в листата е Заим Дорсунски от Мадан. Семеен с две деца. И той е наш активист повече от 20 години, учредител е на ДСБ, бил е председател на общинската организация в миньорския град, работил е в „Горубсо – Мадан“, а в момента е в завода „Хроновски“ в Смолян. Листа от успешни млади и зрели хора, които са избрали да се реализират тук, създават семейства тук и не им е все едно как се управлява родния ни край.

За какво се борите?
Винаги съм се борил за справедливост и институциите да работят за гражданите – това е тяхната функция. Може би едно от най-важните неща е, че през годините вестник „Отзвук“, за разлика от други регионални вестници в страната, наблегна на разследващата журналистика. Ние сме публикували разследвания, които станаха известни извън региона. Екипът на „Отзвук“ работи за платформата за разследваща журналистика „За истината“. Публикувал съм в „Черната книга на правителствените разхищения“ на фондация „Фридрих Науман“. Осветих корупционните договори за чистота на „Титан“ с няколко общини. И хората вече са наясно къде отиват парите им от такса битови отпадъци. След поредица мои разследвания Община Смолян намали значително зловредната практика да раздава обществени поръчки по измислени критерии като концепция за управление на риска, организация на работа и пр. Радвам се, че първият приоритет, който си поставя „Демократична България“, е спиране на кражбите. Борбата с корупцията и реформите в съдебната система и МВР е № 1 в програмата ни. Второто нещо, на което държим ние от „Демократична България“, е ГЕРБ и ДПС да бъдат извадени от властта и да бъдат ликвидирани техните корупционни мрежи. Сигурен съм, че ние ще бъдем част от следващото управление на страната, а то ще бъде коалиция без ГЕРБ и ДПС. И това ще бъде отговорното поведение. Хората са притеснени преди зимата – епидемия с Covid-19, която не можем да овладеем, цените растат, а заплатите – не. А политическата криза ще доведе до още по-тежки проблеми.
Ако бъда избран, ще търся съгласие с останалите депутати от региона, за да използваме потенциала на Родопите за икономическо развитие. Като започнем от туризма. Имаме готов проекти, които „отлежават“ с години, а в същото време миграцията топи човешкия капитал на областта. Ще настоявам да започне строителството на обхода на Чепеларе, който не се случва повече от 10 години, да се премахнат пречките за стартиране на одобрения преди 20 години проект за ски-център „Перелик“, и който ще даде силен тласък на туризма в Смолян, термалната вода от Ерма река да стигне до Златоград. Ще се боря пещерите като Дяволското гърло, Ягодинска, Ухловица и др., които са изключителна държавна собственост, да бъдат дадени за управление на местните общности в Триград, Ягодина, Могилица. Смятам, че Баните с минералната си вода има огромен потенциал за развитие, но е крайно необходима модернизация на Санаториума. Девин има нужда от инвестиции в инфраструктурата, от пречиствателна станция. Доспат, Мадан, Рудозем и Неделино също имат потенциал за туризъм. Цялата Смолянска област може да се превърне в перла на зимния, планински и СПА-туризъм.

През годините никога не изменихте на синята идея, включително и по време на най-големите трусове – след падането от власт на СДС много ваши съпартийци се разбягаха и потърсиха реализация в НДСВ, ГЕРБ и други партии. Какво Ви накара да запазите вярата в синята идея?
Най-вече ценностите, които ме заведоха при сините още през 1990 г. – свобода и демокрация. Аз съм създател на СДС в Баните през 1990 г. През 2003 г., когато СДС се разцепи, се присъединих към ДСБ. И се радвам, че ДСБ съхрани ценностите на демокрацията, докато СДС, за съжаление, се превърна в брошка на ревера на Бойко Борисов, и който ще остане в историята с определението, което му дават западните медии – охранител на последния комунистическия диктатор Тодор Живков.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!