BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЕК настоява България да осигури достъп до правосъдие за природозащитниците

Европейската комисия прикани днес настоятелно България и Полша да премахнат пречките пред достъпа до правосъдие във връзка с плановете за качество на въздуха.

Нито една от двете държави не е направила така, че физическите или юридическите лица, пряко засегнати от превишаванията на пределно допустимите стойности на замърсяването на въздуха съгласно Директива 2008/50/ЕО за качеството на атмосферния въздух, да могат да сезират националните съдилища, се посочва в съобщението на ЕК. Засега природозащитните организации и физическите или юридическите лица в тези две държави нямат право да оспорват съответствието на план за качество на въздуха и да искат от властите да изготвят планове за качество на въздуха, както се изисква от директивата.

Като има предвид, че управлението на околната среда е свързано с други европейски правила, комисията е решила да изпрати на двете държави официални уведомителни писма, с които им дава срок от четири месеца за отговор. Ако не бъдат предприети задоволителни мерки, ЕК може да реши да изпрати мотивирано становище, се допълва в съобщението.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!