BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Евроинс“ бе осъдена да плати 350 хил. лв. обезщетение за убита на пешеходна пътека 27-годишна жена

350 хил. лева ще трябва да плати Застрахователно дружество „Евроинс“ за смъртта на 27-годишната Наталия Костадинова, блъсната при пресичане на пътя край Мадан. Решението на Окръжния съд в Смолян е от 11 май и подлежи на обжалване.

Младата жена от село Ловци бе ударена от микробус край миньорския град преди две години. След 14 дни в кома тя издъхна вследствие на получените травми.

Катастрофата стана на 5 юли 2018 г. към 10,40 часа. Наталия работила в аптека в миньорския град. Тръгнала да пресича пътното платно на няколко метра от пешеходната пътека след лека дясна крива, когато е ударена с лявата част на „Мерцедес МБ100Д“. От удара жената получила тежка черепно-мозъчна травма, кръвоизлив в мозъка и счупени шийни прешлени. Първоначално й е била оказана помощ в МБАЛ – Мадан, после в смолянската болница, след което е транспортирана в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, където и умира.

По случая бе образувано досъдебно производство. До внасяне на обвинителен акт в съда обаче не се стигна. На 13 август 2019 г. Окръжна прокуратура прекрати разследването, поради смъртта на 68-годишния шофьор на микробуса.

Делото срещу застрахователната компания е образувано от родителите и брата на починалата млада жена. В исковите си молби те посочват, че преживяват изключително тежко смъртта на своята дъщеря и сестра. Между тях съществувала силна връзка и взаимна привързаност, чувство за обич, уважение и подкрепа. „Най-голямата мъка и непреодолима загуба е загубата на дете, която няма да можем никога да преживеем“, казват почернените близки.

От „Евроинс“ оспориха иска с мотив, че за инцидента вина има и починалата Наталия. Според застрахователя микробусът се е движел със съобразена скорост, шифьорът нямал възможност за реакция и можело да се приеме, че основна вина за настъпилото произшествие имала пешеходката, която изскочила внезапно на пътното платно.

Според автотехническата експертиза причината за катастрофата е несъобразената скорост на „Мерцедес“-а. Скоростта му преди удара е била 73,40 км/ч., а в момента на удара – 55 км/ч. Водачът е имал пряка видимост към пешеходната пътека и пешеходката, която се е намирала в началото й. Шофьорът е можел да предприеме действия по спиране и пропускане. Тя също е можела да забележи автомобила, посочва вещото лице.

Според Окръжния съд безспорно са установени и болките и страданията, претърпени от родителите и братя на Наталия Костадинова. „Несъмнено е, че загубата на дете е сред факторите, които са общопризнати като най-силен източник на стрес, с голяма интензивност и продължителност на болките и страданията, поради близката емоционална връзка между родител и дете“, посочва в решението си председателят на съда Любен Хаджииванов.

Застрахователната компания бе осъдена да плати по 150 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди на родителите и 50 000 лв. на братя на починалата жена.

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!