BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Мими Кубатева: Епидемичната ситуация в Смолянска област е много тревожна

Епидемичната ситуация в Смолянска област е много тревожна, обяви директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева в обръщение, изпратено до медиите днес.  „Значителен е натискът върху лечебната мрежа. Болни са цели семейства. Повикванията в ЦСМП в по-голямата част са за болни със симптоми на Ковид -19.“, съобщава още д-р Кубатева.

За трета поредна седмица в област Смолян се регистрира увеличение на 14-дневната заболяемост от Ковид-19, съответно: 296,4; 391,6 и 480 на 100 хиляди население.  В някои общини заболяемостта е доста по-висока – в Баните е над 800/100 хил.; в Смолян  и Чепеларе е над 650/100 хил.  Най-ниска е в община Доспат – 64,56/100 хил.  население. Нараства и 14-дневната смъртност и през последната седмица достигна  42,2/100 хиляди.

В болниците се разкриват допълнителен брой легла за лечение на Ковид-19 и общият им брой в областта вече е 176 –  в Смолян – 106, Девин – 30, Мадан- 20,  Златоград – 20. Свободни легла има и се прави всичко възможно за обслужване на нуждаещите се, но леглата за много тежките случаи – интензивните легла, са почти непрекъснато заети. Повикванията в ЦСМП в по-голямата част са за болни със симптоми на Ковид -19.

Около 10% от новорегистрираните са ваксинирани и те боледуват леко, констатира още директорът на РЗИ. Тя напомня, че ваксината остава най-надеждната защита срещу Ковид 19. За съжаление малък е делът на ваксинираните в областта –  към 16%, доста под средното за страната, която е на последно място в Европа, а ние сме сред последните по обхват области.

„Обръщам внимание на работещите в търговски обекти и заведения за хранене да упражняват контрол върху клиентите; на родителите да не пускат в детските заведения деца със симптоми на респираторна инфекция и да осигуряват достатъчен брой маски на учениците; работодателите да следят стриктно да няма болни служители, да изискват зелен сертификат и да създадат подходяща организация на работа. Добре би се отразила и помощта на неправителствените организации в борбата срещу Ковид-19.

Апелирам всички ние, жителите на областта, да проявим отговорност, като спазваме противоепидемичните мерки и изискваме същото от хората около нас и тези, които не са ваксинирани да помислят и вземат правилното решение, за да се справим с много сериозната епидемична ситуация.“ – посочва д-р Кубатева

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!