BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес откриват ловния сезон, започват и проверки

Във връзка с откриването на новия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня на 02.10.2021 г., са взети всички необходими мерки за обезпечаване на неговото нормалното протичане. Подписан е оперативен план за взаимодействие между Областна дирекция на МВР-Смолян, Регионална дирекция по горите – Смолян, Южноцентрално държавно предприятие – Смолян и ловните сдружение с цел осъществяване на превенция и контрол по време на провеждане на ловните излети в горските масиви на територията на областта.
Извършени са инструктажи на ръководителите на дружинките по места от съответните структури на територията на ОДМВР–Смолян. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие. От извършен анализ от изминалите ловни сезони са изведени най-честите причини за допускане на инциденти:
 – стрелба по шум или неясно видима цел;
 – използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;
 – неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;
–  самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;
–  употреба на алкохол и упойващи вещества.
В област Смолян има 2962 физически лица с разрешение за носене на оръжие с ловни цели. През изминалия ловен сезон 2020/2021 г. е констатирана една злополука с ранен, след като ловецът е допуснал една от посочените причини за възникване на инцидента – неправилно боравене с огнестрелно оръжие.
Това е поводът да се напомнят някои от основните правила за безопасно поведение:
– участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;
– стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
– стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.
От днес започват съвместни проверки с представители от Регионалните дирекции по горите, държавните предприятия в ловно стопанските райони на област Смолян, като ще се следи за актуални, заверени ловен билет и членска карта и разрешително за лов попълнено с всички реквизити (срок, място, вид дивеч и др.). През миналия ловен сезон са проверени 78 ловни дружни и 1980 ловци, като не са констатирани нарушения по Закона за лова и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!