BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Деца се учат как да оцеляват в природата

За поредна година в Регионална библиотека “Николай Вранчев” – Смолян се провежда програмата “Лятото, децата и библиотеката!”. В продължение на повече от месец, деца от 7 до 11 години участват в различни тематични ателиета, учат се на различни умения и се забавляват заедно.

През първата седмица от инициативата, се проведе Ателие „Приказна кутия”, с ръководител Елена Дурева. В него децата се запознаха с творчеството на български и чужди автори. Чрез визуални изкуства – музикотерапия, рисуване, моделиране и колаж, те създадоха тематични проекти. Изявиха се като четци и добри рецитатори.

През настоящата седмица се провежда Ателие „Оцеляване сред природата”, с ръководител Емилия Коджебашева. По думите й, всички деца, които участват в ателието, идват с желание в библиотеката. Те се учат как да оцеляването сред природата, какво поведение да имат в гората, как трябва да опазят себе си цели и невредими и да се опазят от всички опасности, за да могат спокойно отивайки в гората и знаейки всичко това, те да се забавляват и да опознаят нашата природа, разказа Коджебашева.

„Децата вече знаят какво да сложат в раницата си като отидат в планината – дрехи, пособия, предмети, карта, компас си снимка , ако се изгубят, шапка, за да се предпазят от слънцето, очила. Освен всичко тава, те трябва да знаят и начините, по които да се ориентират в света по местни обекти и по звездите, за да открият посоките на света. В случай на изгубване, също трябва да знаят как да постъпят“, обясни ръководителят на ателието.
Интересно за участниците е било да научат къде се намират съзвездията Малка и Голяма мечка и как да открият Полярната звезда, която сочи посоката север. Децата се научиха как да разпъват палатка и да правят лагер в природата. В ателието те научават и за дивите животни, а също така и какво да правят при среща с опасни животни. „Това са умения, които децата придобиват при нас. Когато децата са малки, знанията, които получават им остават през целия им живот. Заложеното в ателието е те не само да открият приятели, а да научат умения, които да са им необходими в живота, а ако през това време четат много книги това вече е безценно“, каза още Коджебашева.

През следващите седмици предстоят още ателието – „Млад художник”, с ръководител художник Живка Кисьова, както и „Актьорско майсторство”, с ръководител актрисата Миряна Найденова.

Нели Гергьовска

Advertisement

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!