BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Депутатът д-р Събев: В болниците няма калий, а бюджета на НЗОК е рестриктивен и лечебните заведения ще закъсат още

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса ще бъде рестриктивен и ще закъсат болници, които са структуроопределящи за страната, каза днес от трибуната на НС д-р Красимир Събев, който е депутат от Смолянски регион. По думите му  този бюджет е преходен – до юни месец. Едва ли има друга държава, която да каже: „Ние приемаме до юни, след което ще правим актуализация“. Трябваше да се направи много добре рамката и сметката, за да бъде това бюджет за цялата година. Аз прогнозирам големите харчове след юни. Това заяви още депутатът от опозицията днес в пленарната зала при обсъждането на бюджета на НЗОК.

по думите му управляващите трябва да кажат на обществото ще има ли здравна реформа, реалистичен ли е бюджетът на НЗОК и дали ще има достъпно и качествено здравеопазване в страната.

Въпреки заложеното увеличение на разходната част с 604 млн. лв., без структурна реформа няма как да бъдат удовлетворени интересите на хората, ползватели на здравни услуги, и на работещи в здравната сфера.

За жалост няма калий в болничните отделения – жизнено важен елекролит. Това трябваше да помислите като управляваща партия. Има неща, които първо трябва да променим, като организация и структура, за да правим тези реформи. 49,8% болнична помощ – първенци в Европа по болнични разходи. Увеличаваме с 3,4% за тази календарна година. Това как ще го оправим за тази година?

Работещите в здравната сфера не са наясно с „ковидните пари“ и дали те ще се изплащат до април месец.

Ние не сме приели Закона за бюджета на НЗОК, а вече говорим актуализация на бюджета през месец юни. И ако трябва с регулативен стандарт или в бюджета да бъде записано 2,2 млн. хоспитализации – как определихме от предходната година, че за 2021 г. са 1,7 млн. хоспитализации и сега изведнъж 2,2 милиона?.

Смятам, че за да се постигне качество на лечебната дейност, трябва да се обърне пирамидата. Трябва също да се остойностят правилно клиничните пътеки и да се прецени правилно броят на хоспитализациите, защото количеството не значи качество. Категоричен съм, че между първо и второ четене тези неща трябва да се прецизират.

Да, вие ще гласувате този бюджет, но къде е в тази сметка системата на болничното здравеопазване!? Областни болници са оставени на произвола, макар, че всички са с над 51% държавно участие. Сутринта съобщиха, че областната болница в Пазарджик няма места за ковид-болни. Всички места са запълнени с инсултно болни. В същото време имаме ограничения на плановия прием, индикативните стандарти не могат да бъдат изпълнени, болниците не получават достатъчно средства и се въртим в порочен кръг.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!