BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Да посетиш рудник, като турист… Това може да се случи само в Мадан

Първи по рода си рудник-музей отваря за туристите в миньорския град Мадан. В рудник „Сполука“ туристите се качват на
руднична вагонетка и влизат с локомотивчето като истински миньори под земята. Входът е в центъра на града. Под земята фигури на миньори, заети с различни дейности, посрещат любопитните. Цялото трасе под земята е оборудвано с релсов път, стрелки, обходи за маневриране, така че гостите напълно да влязат в ролята на рудодобивници. За целта те се оборудват с каски и специални миньорски лампи.
Уникалната подземна експозиция ще заработи официално през ноември т.г., като в момента се набира персонал за екскурзоводи за дестинацията, съобщи на брифинг кметът на Мадан Фахри Молайсенов.
Подземната експозиция е направена по проект „TERRA-MINE“ в сферата на минния туризъм с финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V „Гърция-България 2014- 2020“. Община Мадан защитава проекта в партньорство с гръцката община Пилеа – Хортиатис, Тракийския университет „Демокрит“, Международният гръцки университет, катедра „Бизнес администрация“, дисциплина “Управление на туризма“ и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Общата цел на проекта е опазването и разработване на старите мини и кариери в трансграничния регион за туристически цели.
По проекта започва да работи Музей на минното дело, рехабилитирана е и уникалната Кристална зала с близо 600 експоната. Ремонтирана и обезопасена е и пещера „Шаренка“, която е на около 2 км от миньорския град. В нея туристите могат да се запознаят с начина, по който още траките са добивали руда през бронзовата епоха /16-12 в.пр.Хр./.
„Музеят на минното дело е единствен по рода си на Балканите. С подземния музей „Сполука“ и пещера „Шаренка“, както и с Кристалната зала, обхващаме пълния набор от възможности за запознаване с рудодобива, който може да се предложи на туристите. Нашата цел е с новите атракции да привлечем максимален брой туристи в нашата община и регион. Планираме да надградим проекта с отварянето на еко пътеки в района на Мадан до всички забележителности в общината, така че да имаме цялостен туристически продукт“, каза Молайсенов.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!