BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Да подобрим костното здраве“ е мотото на световния ден за борба с остеопорозата

Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва на 20 октомври всяка година от 1997г. под егидата на Международната Фондация по Остеопороза (IOF) и представлява целогодишна кампания, посветена на глобалната осведоменост на човечеството относно превенцията, диагностиката  и лечението на остеопорозата и свързаните с нея костно-ставни заболявания.

Остеопорозата е безсимптомно заболяване на скелета, характеризиращо се с влошаване на костната микроархитектура (намалено качество на костта) и загуба на костна маса (намалено количество на костта). Намаленото количество и качество на костта е причината за т.нар. ниско-енергийни или атравматични фрактури. Става въпрос за фрактури без травма или след минимална травма, т. е. при здрава кост такива фрактури са невъзможни.

Най-често те настъпват в областта на китката, гръбначният стълб и бедрото, като най-тежки са бедрените фрактури, защото са свързани с висока смъртност и инвалидност.

Здравословната диета и активното движение могат да предотвратят остеопорозата, а при доказана такава да подпомогнат лечението. Допълнителният прием на вит. Д 3 намалява риска от падане и фрактури с около 20%. Дневните нужди от вит. Д3 за възрастта над 60г. са 800-1000 IU/дн. При остеопороза се препоръчва и дневен прием на 800-1200мг. калций под формата на хранителна добавка. Най-лесно достъпните източници на калций са млечните продукти – прясно мляко, кисело мляко, сирена и др. Допълнителни хранителни източници на калций са зелените зеленчуци, консервираната риба с меки кости като сардини, ядки и тофу.

Налице е строга зависимост между физическата активност и костното здраве. Проучванията доказват, че физически активните, спортуващи хора имат по-висока костна плътност, по-голяма мускулна здравина и по-малка склонност към падане.

Остеопорозата е заболяване, свързано не само с голямо човешко страдание, но също и с огромна икономическа и социална тежест. Факт е, че малка част от пациентите с остеопороза се лекуват. Ето защо ресурсите трябва да бъдат насочени към подобряване на скрининга, диагностиката и лечението. Важна стъпка е подобряването на здравната култура на населението. Целта е костното здраве и превенцията на фрактурите да присъстват в дневния ред на българското здравеопазване, но също и в работата на здравните специалисти, пациенти и обществеността като цяло.

По материали на д-р Родина Несторова

Секретар на БМД по остеопороза и остеоартроза, ревматолог, Управител на Ревматологичен център „Св.Ирина“,гр. София


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!