BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фолклористи от 4 до 90 години във втория фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“

Изпълнители от 4 до 90 години се включиха във втория фолклорен фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“, който се провежда днес в хасковското читалище „Заря“.

Сред тях има индивидуални изпълнители, фолклорни групи, дуети, триа от Хасково, Стара Загора, Варна, Пловдив, София, Русе, Сливен, Ямбол.

Фестивалът се организира от община Хасково и читалище „Проф. д-р Асен Златаров“. Възприет е като празник на народното творчество. Провежда се по проект на кметството „Културни инициативи 2019 г.“

Официален гост на фестивала беше зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя поздрави патронът на фестивала Тодор Кожухаров и му изказа признателност, че превръща Хасково в център на стойностната българска музика. Пожела успех на всички участници.

Фестивалът продължава през целия ден. Той е с конкурсен характер като са предвидени награди за призьорите в различните възрастови групи и категории. Изпълненията се оценяват от жури с председател Тодор Кожухаров, чиито глас се отличава с богата орнаментика, перфектна дикция, точно музикално интониране със собствен стил и строга индивидуалност. Той е и носител на званието „Почетен гражданина на Хасково“.

При откриване на фестивала днес Тодор Кожухаров поздрави участниците и благодари на община Хасково за подкрепата за провеждане на събитието, на областна управа и на читалище „Проф. д-р Асен Златаров.

Анета Кутелова

Източник: Smolyan

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!