BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Техническият в Смолян привлича за студенти бесарабски българи

Преподаватели, служители и студенти откриха академичната 2019/2020 година във Физико-технологичния факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“. Тъй като обучението във факултета е базирано в Пловдив и Смолян, тържественото откриване бе на 30 септември 2019г. в Пловдив, а на 5 октомври 2019г. – в гр. Смолян. Академичния праг във Физико-технологичния факултет в Смолян прекрачиха първокурсници, приети в пет специалности: „Хардуерни и софтуерни системи”, „Компютърни и комуникационни системи”, „Автомобилна техника”, „Машиностроителна техника и технологии” и „Електроенергийна техника”. Те бяха приветствани от заместник декана доц. д-р Силвия Стоянова, която им пожела да овладяват с енергия и желание съвременните теоретични и практически знания в избраната специалност, неспирен стремеж към развитие и творчески заряд. Приветствия към първокурсниците отправиха доц. д-р Слави Любомиров, ръководител катедра „Електроенергетика и комуникации“ и доц. д-р Огнян Сливаров от катедра „Машиностроене и транспорт“.

Доц. д-р Силвия Стоянова пожела на първокурсниците да овладяват с енергия и желание знанията в своите специалности.

„Поздравявам ви с правилния избор да учите в най-младия и проспериращ факултет. Със сигурност в България има недостиг на инженерни кадри и тук вие ще получите образование, което ще ви разреши да се реализирате на трудовия пазар“, обърна се към първокурсниците доц. Любомиров. А доц. Сливаров изрази увереност, че преподаватели и студенти заедно ще изградят кулата от знание.

Четвъртокурсничката от специалност „Компютърни и комуникационни системи“ Диляна Кашокова сподели че „пътят с успешната реализация започва с избора на висше училище“ и поздрави първокурсниците, че и те са направили този отговорен избор – да учат във Физико-технологичния факултет и им пожела да бъдат винаги мотивирани, себекритични и никога да не престават да търсят пътя към себеусъвършенстване.

Поздравявам с избора да учите в най-младия и проспериращ факултет, каза доц. Слави Любомиров – ръководител катедра „Електроенергетика и комуникации“

Още със създаването на Физико-технологичния факултет ръководството му стартира инициатива да привлече за обучение на бесарабски българи. Това вече е факт и сред новоприетите първокурсници е Сергей Стайков от Тараклийски район в Република Молдова. Развълнуван той сподели своите първи впечатления от Смолян, от срещите си с преподавателите си. Изрази надеждата си за успешни перспективи и развитие.

Нужни са много труд и упоритост, за да се усвояват техническите науки. Но щом има желание и трудолюбие, резултатите не закъсняват. Инж. Георги Кабасанов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – регионална колегия Смолян (КИИП – РК), поздрави присъстващите. Пожела на студентите съвестно да изучават предметите и им препоръча в края на следването си да избират да разработват дипломни проекти, в които да съчетаят теоретичните си познания с практическата реализация. Представители на Камарата присъстваха на дипломните защити през месец юли. На откриването на академичната година инж. Кабасанов  връчи грамоти на всички дипломирани студенти със защитена дипломна работа. На  дипломираните инж. Мирослав Гюров, инж. Кемал Дрянов, инж. Стефан Пашалийски и инж. Станимир Янков инж. Кабасанов връчи и  парични награди.

Всички присъстващи си пожелаха на добър час през новата академична 2019/2020 година.

Материалът Техническият в Смолян привлича за студенти бесарабски българи е публикуван за пръв път на Отзвук .

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!