BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отпадат забраните и ограниченията в Смолянско заради заразата от Африканска чума по свинете

Отпадат всички мерки, наложени на територията на Смолянска област като превенция срещу разпространението на заразата Африканска чума по свинете. Това стана ясно днес на ежеседмичното заседание на областната епизоотична комисия.

Забраната за дърводобив, добив на дърва за огрев и други дейности-включително бране на билки и гъби в 8 километрова зона около огнищата, където са засечени положителни проби на заразата, също вече отпадат. Остава изискването за стриктно спазване на мерките за биосигурност.

Припомняме, че от 5 октомври стартира груповият лов на дива свиня, който по време на новия сезон ще бъде разрешен три пъти седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете. Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!