BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обсъждат създаването на телефонна линия за сигнали за престъпления срещу животни

В Пловдив приключи курс за повишаване на квалификацията и ефективността в работата и взаимодействието на институциите, ангажирани с разследването на престъпления срещу животни. „Спецификата на престъпленията, свързани с насилие и умишлено умъртвяване на животни, изисква разследващите да притежават определени познания и умения, които не се получават при първоначално обучение“, отбеляза зам.-директорът на ГД „Национална полиция“ старши комисар Благородна Макева. Тя се позова на международни изследвания, които сочат взаимовръзка между поведението на хора, проявили насилие в детството си спрямо животни, а в зряла възраст – посегателства спрямо хора. Подчертано бе, че насилието в семейството почти винаги е предшествано от насилие към животно. „Общоизвестен факт е, че често извършители на престъпления против животни са деца и млади хора, които след години стават насилници на хора“, посочи ст. комисар Макева. По думите й изборът на дата за провеждане на семинара е тясно свързан със символиката, която носи последният му ден, 4 октомври, обявен за Световен ден за защита на животните през 1931 г.

„Статистически престъпленията срещу животни през годините започват да нарастват. Все по-активната гражданска позиция и сигнализирането за подобни случаи е индикатор, че обществото ни осъзнава проблема и проявява нетърпимост към жестокостта към животни. 349 са регистрираните престъпление срещу животни през 2018 г., а четири години по-рано те са били 178. Това увеличение показва, че чувствителността на хората към този тип престъпления се е повишила и все по-малко от тези деяния остават скрити за полицията“, обясни инспектор Камен Николов от сектор „Зоополиция и кинология“ при ГДНП. Той припомни, че от 2011 г. тези деяния са криминализирани и полицията има ангажимент да ги разследва като всяко друго престъпление. „Реагира се на всеки случай след подаден сигнал, но нека гражданите да знаят, че публикация в социалните мрежи не е достатъчна. Необходимо е сигналът да бъде подаден към органите на МВР, като активността на хората освен в сигнализирането, трябва да се проявява и в свидетелстване пред разследващите“, уточни още експертът.

„Зоополиция има и тя работи, при това работата набира скорост. Надяваме се и гражданите да бъдат по-активни и отговорни, тъй като много често при искане от наша страна да съдействат и свидетелстват, те остават безучастни“, сподели от своя страна д-р Надежда Мечева, управител на клиника за бездомни животни към фондация “Четири лапи”.

В рамките на обучителния курс бяха дискутирани теми за повишаване на ефективността в разследванията на такива престъпления, както и по-активното взаимодействие с неправителствените организации и Агенция по безопасност на храните. Обсъден бе и въпросът за създаване на специализирана телефонна линия за сигнали за такъв тип престъпления, тъй като в момента те се получават на телефон 112 и повишават натоварването на номера за спешни повиквания.

В курса участваха служители от СДВР и дирекциите на МВР в София, Пловдив, Благоевград, Бургас, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол, както и представители на Районна прокуратура – Пловдив, Българската агенция по безопасност на храните и НПО.

Източник: asenovgrad.net

Източник: Smolyan

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!