BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Модернизираната хемодиализа в Хасково поема по 22-ма пациенти наведнъж

Обновената изцяло, разширена и оборудвана с нова модерна апаратура хемодиализа на Хасковската областна болница ще може да обслужва наведнъж по 22-ма пациенти. Това обяви при официалното откриване днес на реновираното отделение изп.дир. на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов. „Ремонт е донякъде вярното определение за отделението, но аз по-скоро бих казал, че това е новата хемодиализа на хасковската болница, защото тя в момента е почти удвоена като площ, а постовете вече са 22. Преди една година отделението имаше възможност да обслужва 14 души на смяна, а сега капацитетът на отделението е увеличен с почти 50%“, подчерта той.

Доктор Гелов призна, че преди време е имало оттегляне от на пациенти от манипулации в хемодиализата в Хасково.

“Общият брой на пациентите, които се обслужват в хемодиализата на хасковската болница бавно и полека започна да нараства, а имаше период, в който пациентите бяха започнали да се отдръпват от манипулация тук заради остарялата техника. А това беше причина и медицинския екип да няма възможност да разгърне своите професионални качества“, призна д-р Гелов.

Обновяването е направено с 230 хил. лева, отпуснати по линия на програмата на Министерството на здравеопазването за подобряване на работата на хемодиализните отделения в страната. Отделението разполага и с 6 нови висококласни апарата за диализа и към водоочистващата система за обратна осмоза, филтрираща водата е добавена нова част, за която могат да бъдат закачени до 25 апарата.

На откриването днес бяха показани и два нови автомобила, които са закупени от болницата на лизинг по спечелени обществени поръчки. С тях ще се обслужват специално пациентите на диализа от по-отдалечените населени места в областта. Има създадена възможност и за транспортиране до отделението на пациенти, които са в инвалидни колички, отбеляза шефът на болницата.

Новото отделение освети отец Никола. А лентата прерязаха д-р Гелов и вр.и.д областен управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

„Това е чудесна придобивка за областта. Вследствие на доброто управление, нещата се случват тук.“, отбеляза тя и пожела здраве и успехи на пациентите и на лекарския екип.

В момента в отделението по хемодиализа в Хасковската болница се обслужват около 60 болни, които са трайно на диализа. През годината постъпват между 20 и 30 болни с остра бъбречна недостатъчност, след процедурите при повечето от тях се възвръщат бъбречната функция. Един-двама от пациентите обаче остават трайно на диализа, обобщи шефът на отделението „Хемодиализа“ д-р Владимир Попилиев.

Районът на обхват на пациентите стига до Маджарово, Симеоновград и дори Раднево. През лятото по време на престоя си при роднини, услугите на хасковската хемодиализа ползват и пациенти от Турция.

В екипа на д-р Владимир Попилиев има трима лекари, в отделението се обучават и двама специализанти по нефрология. Новата апаратура ще подобри работата им и ще спомогне за по-качествената диализа на пациентите.“ Всички апарати, които бяха с над 30 хил. часа работа, по стандарт са подменени, а новата апаратура отговаря на най-съвременните стандарти за диализно лечение. Осмозата е разширена, за да може да захрани повече апарати, а това е важно за качеството на диализата.“, отбеляза шефът на отделението.

Красимира Славова

Източник: Smolyan

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!